Når du endelig har bestemt deg for hva slags type forbrukslån du trenger og du sender inn den første søknaden, så kan det være greit å ha gjort et par grep med kredittscoren. Alle som søker på lån blir bedømt etter en score som deles ut av spesialiserte selskaper som kun ranker folk etter hva slags økonomistyring de har. Mange har ganske god styring på økonomien, men er du i tvil bør du begynne å rense opp i økonomien med en gang. Det hjelper veldig om du starter med å heve inntekten din. Kan du ta en jobb til for å dra opp inntekten litt? Dette er ofte vanskelig og heller ikke ønskelig. De fleste jobber allerede mye og ønsker heller ikke å jobbe enda mer enn det de allerede gjør.

Det neste er å rydde opp i litt gjeld. Klarer du å betale bort de verste kredittkortene, eller kanskje bli kvitt noen annen type gjeld som du har på selvangivelsen. Den viktigste måten banken vurderer deg på er rente. Får du et tilbud på lån og renten er 6,99% så har du en veldig ryddig økonomi og banken ser på deg som en drømmekandidat. Banker mener da at du har en veldig god mulighet til å betale tilbake lånet og at det er ingenting i veien for at du faktisk betaler tilbake lånet. Får du en høy prosent, som for eksempel 20% på forbrukslånet, så ser banken på deg som en veldig stor risiko. De tror da at du kanskje ikke kommer til å betale tilbake lånet fult ut. De garderer seg ved å dra inn så mye penger som mulig i starten.

Høy rente er rask tilbakeføring til banken
Tar banken en høy rente på forbrukslånet betyr det at de ikke er sikre på deg som kandidat og ønsker at pengene kommer raskere tilbake enn det de hadde gjort ved en annen kandidat. Tenk deg at du låner 100.000 kroner til 20% rente over 5 år. Du betaler da 20.000 kroner i rente per år og 20.000 kroner i avdrag per år. Etter 2,5 år har du betalt tilbake 100.000 kroner. De neste 2,5 årene betaler du tilbake 100.000 kroner til. Det vil si at du har betalt dobbelt så mye som det du lånte etter 5 år. Banken har sikret seg alle pengene de lånte ut etter kun 2,5. Alt etter dette er bonus og det blir en veldig god en når du betaler alt.

Det vanskelige med en slik tankegang er at det er lett å si at du kanskje ikke betaler. For deg derimot er det ikke like lett å si at du ikke betaler, fordi det blir et personlig juridisk problem for deg om du ikke betaler. Det er ikke slik at banken bare slutter å spørre etter pengene sine fordi du ikke har de. Da selger nok banken lånet ditt til noen som starter å kreve inn pengene